zondag 21 maart 2010

Weijermannianen in Den HaagSinds enige tijd ben ik - min of meer gedwongen door mijn vriendin Gerrie Wisse, Neerlandica te Middelburg - 'vriend' van een merkwaardig gezelschap liefhebbers van de achttiende eeuw in het algemeen en de opmerkelijk schrijver Jacob Campo Weijerman in het bijzonder: de Jacob Campo Weijermanstichting.

De stichting houdt zijn jaarlijks 'Grondvergadering' bij voorkeur in de Haagse Gevangenpoort, de plek waar Weijerman, veroordeeld voor chantage, zijn laatste jaren in gevangenschap doorbracht. De Gevangenpoort wordt echter opgeknapt, maar gelukkig konden we in het Haags Historisch Museum terecht.

Wim Knoops, die binnenkort hoopt te promoveren op 'Gouda in 1787' hield een inleiding over De Goudse betrokkenheid bij het Burgerleger van Mappa in augustus-september 1787. De Delftenaar Mappa leidde een Patriottisch legertje dat door Zuid-Holland trok om het Orangistisch verzet te breken. Simon Schama schrift over dit leger in Patriots and Liberators 'very little is known abouor either the social composition or the specific ideological complexion of mappa's troops'. Hier probeert Knoops, althans voor de Goudse schutters, een antwoord op te geven.

Hierna volgden nog een tweetal lezingen voor de echte 'Campisten' over 't Oog in het Zeil 1 en 2. De eerste is waarschijnlijk (op zijn minst gedeeltelijk) van Weijerman zelf. Jan Fuchs ontdekte dat veel van de verhalen in 't Oog aan Engelse bronnen is ontleend en vaardig vertaald en bewerkt is. Het tweede Oog heeft niets met Weijerman te maken. Rietje van Vliet legde dit satirische tijdschrift - het lijkt wel geïnspireerd door Laurence Sterne - op de snijtafel.

Het was mijn tweede bezoek aan dit genootschap, maar zeker niet mijn laatste!

Daarna naar De Posthoorn!Geen opmerkingen:

Een reactie posten