zondag 21 maart 2010

Conferentie over Armoede en Sociale Uitsluiting op Haagse Hogeschool


Ik weet niet of het veel mensen is opgevallen, maar 2010 is uitgeroepen tot 'Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting'. De Academie voor Bestuur, Recht en Veiligheid van de Haagse Hogeschool heeft dit aangegrepen om twee debatdagen aan dat thema te wijden.
Vrijdag 19 maart vond de eerste bijeenkomst plaats in de aula van de Haagse Hogeschool.

Er werden, na een inleiding door Academiedirecteur Tim van Tongeren, twee inleidingen over dit onderwerp gegeven door Ruben Gowricharn en Baukje Prins. Hassnae Bouazza presenteerde de bijeenkomst en leidde de discussie.

Ruben Gowricharn, hoogleraar in Tilburg, lichtte de etnische component van sociale uitsluiting toe. Hij toonde aan dat het leden van etnische minderheden nog steeds niet goed lukt om door te dringen tot de maatschappelijke instituties.


Baukje concentreerde zich op sekse en sociale uitsluiting. Haar voorbeelden van de Franse beweging onder Noord-Afrikaanse vrouwen - Ni Putes, Ni Soumises (hoeren, noch slavinnen) - schetsten een indrukwekkend beeld van de moeilijke weg van vrouwen tussen persoonlijke emancipatie en groepssolidariteit

Hassnae Bouazza ontpopte zich als een geboren 'spreekstalmeesteres'. Helaas kwam de discussie nog niet echt van de grond. Dat zal hopelijk volgende week anders zijn bij het vervolg. De studenten hebben dan zelf een onderwerp voorbereid, dus de inleiders van die dag - Jetta Klijnsma, Mohammed Benzakour, Vincent Smit en Fouad el Haji - zullen hopelijk het vuur na aan de schenen gelegd worden!

1 opmerking:

 1. Willem,
  De sprekers waren van uitzonderlijke klasse. ik akn je vertellen dat de sprekers van de 26e zeker de gevoelige snaar bij de studenten wisten te raken. Jetta Klijnsma was groots en bracht de zaal in beroering. in de middag was het met name de discusie aan het eind van de dag tussen Fouad el Haji en Mohammed Benzakour leide tot een diepgaande discussie.
  De uitsluitingssensoren waren opgeladen en deden hun werk.

  Met een brede glimlach en groet,
  Cor Snijders

  BeantwoordenVerwijderen