donderdag 27 september 2012

De Leunstoel Nieuwsbrie​f Jrg 9, Nr20

 
Geachte lezers
Op donderdag 27 september 2012 is nummer 20 van jaargang 9 actief geworden.
 
Ga naar www.deleunstoel.nl
 
Als u liever van papier leest: zorg dat er voldoende papier in de printer zit en druk op de knop onderaan de inhoudsopgave.
De Leunstoel is bijna net zo oud als de Euro, maar nog springlevend! Het laatste nummer van de 9e jaargang is (toevallig) een themanummer over Europa.
 
René Cuperus brengt de discussie op gang met een overview van meningen. Volgens Paul Bordewijk blijft veel gedachtegoed over Europa steken in steeds fletser wordende retoriek, maar Willem Minderhout gaat systematisch in op het functioneren van haar organen, het democratisch gehalte. Volgens Peter Schröder moeten wij zorgen dat er meer Nederlandse ambtenaren in Brussel gaan werken. Renée van de Kerkhof maakte deze illustratie bij het thema.
Europa is lang geleden begonnen als een verrukkelijke vrouw die werd ontvoerd door de oppergod Zeus, in de gedaante van een stier. Ruurd Kunnen onderzoekt in Griekenland hoe het zit met ons gevoel voor geschiedenis. Bas Geeraets gaat terug in de tijd en droomt van een grenzeloos Europa, terwijl Rebecca van Putten nog maar al te goed weet hoe het was mèt die grenzen.
 
Dik Kruithof gaat voor de gelegenheid (tevergeefs) op zoek naar het Europa-museum. Nu eens is het Europa van de EU nergens te vinden en dan weer steekt het overal zijn kop op, volgens fietser Thomas van der Steen. Willem Minderhout hoopt dat medaillespiegels ons kunnen helpen aan meer Europa-gevoel. Brusselse spruitjes op z'n Spaans klaargemaakt, dat zet Maeve van der Steen ons voor. Claude Aendenboom en Jaap van Lakerveld doen hun best het thema van wat contrapunten te voorzien.
 
Gelukkig is er ook nog klein, dorps nieuws. Haitze Meurs bericht over wonderbaarlijke gebeurtenissen in Beusichem en Frits Hoorweg wandelde van Leiden naar Katwijk. Er is amusante fictie van Carlo van Praag, die waar gebeurd lijkt en een feitenrelaas van Cobi Klein, dat bedacht lijkt te zijn.

 
Volgens Hans Knegtmans is de film Ruby Sparks een sprookje, zolang het duurt. Katharina Kouwenhoven schrijft over de kunst van het vragen stellen. De nieuwe regering krijgt een ernstig advies van Sebastiaan Capel.
 
De nieuwste medewerker: Jacky Bax, stelt meteen een zeer fundamentele vraag aan de orde, misschien ook van belang voor het Europa-debat.
 
De plaatjes zijn van: Pepijn Lampe, Elène Klaren, Renée van den Kerkhof, LInda Hulshof, Katharina Kouwenhoven, Peter Schröder, Dik Kruithof, het GVH-archief en Henk Klaren.
Stuur dit bericht door aan vrienden, kennissen en familie; wat ons betreft uw hele adresboek!
Met vriendelijke groet namens de redactie,
Frits Hoorweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten