maandag 21 november 2011

De Leunstoel, nummer 3 van jaargang 9


Op donderdag 17 november 2011 is nummer 3 van jaargang 9 actief geworden.
Als u liever van papier leest: zorg dat er voldoende papier in de printer zit en druk op de knop onderaan de inhoudsopgave.


Zonder opzet is dit een nummer geworden over de tragische paradox van het moderne leven: we willen zo graag genieten dat we ons van de weeromstuit vooral ergeren.


Laten we met het ‘pure’ genieten beginnen. Peter Schröder reisde twee keer af naar Brussel. Eén keer om met Mieke Plaizier, van het gelijknamige familiebedrijf (in mooie postkaarten), te praten en de andere keer om een tentoonstelling van miniaturen te bezoeken. Willem Minderhout ontdekte een klassieker van Italo Calvino en Dik Kruithof inspecteerde de schone kunsten in Noord-Frankrijk.

Diametraal daartegenover staat de ergernis van Marianne Bernard, die niet voor muts uitgemaakt wil worden. Joop Quint zou graag zien dat René Kahn meer met zijn referentiekader rekening houdt. Vroeger verlangde Katharina Kouwenhoven hevig naar een boekenmolentje, nu kan ze zo’n ding niet meer zien. Jaap van Lakerveld ervaart de moeder van alle ergernissen: de trein heeft vertraging. Een ingezonden brief in het Friesch Dagblad verleidt Dik Kruithof tot een klein college over dualisme.
Willem Minderhout tenslotte kwam in een slecht humeur terug van een bijeenkomst waar Marcel Duyvestijn sprak. Hij schrijft hem een kritische brief, waarin uiteengezet wordt dat je vrijheid niet kunt opleggen. In het volgende nummer zal Marcel hem van repliek dienen.

Ergernissen, misschien kun je ze maar het best zien als een mooie inspiratiebron. Hans Knegtmans bespreekt ‘Onder ons’, het eerste deel van een Vinex-trilogie. ‘Les fleurs du mal’ worden bezongen door ClaudelaireWillem Minderhout wordt wreed  gestoord in een gesprek met een alleraardigst meisje; er wordt weer een brief van Hella Haasse bezorgd. Tijdens een wandeling door Scheveningen doet Frits Hoorweg een paar merkwaardige ontdekkingen. Waaronder deze: De Zingende Slager.


Het antwoord van Claude Aendenboom op de problemen van de wereld is ‘The new revolution’. Maar ja, de vraag is natuurlijk of die binnenkort niet tot een harde reactie gaat leiden; Linda Hulshof maakte een dreigende tekening waar de redactie een frivool onderschrift bij bedacht.
Je kunt ook vluchten voor problemen, volgens Sebastiaan Capel, bijvoorbeeld door in ‘suburbia’ te gaan wonen!
 
De plaatjes zijn van: Pepijn Lampe, Josine Heuts, LoolsArt, Katharina Kouwenhoven, Dik Kruithof, Frits Hoorweg, Peter Schröder, Linda Hulshof en Henk Klaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten