maandag 11 oktober 2010

Onderzoeker Tilly: Alafisme vormt geen bedreiging voor de staatsveiligheid.Officiƫle Carnavalsverenigingen en prinsen Carnaval in Nederland roepen niet op tot geweld. Ze keuren dat af. Ook streven ze geen verplichte aanwezigheid bij Carnavalsvieringen in Nederland na. Alafisten die met geweld deelname aan het Carnaval willen afdwingen,opereren buiten deze organisaties. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde onderzoek Alafisme in Nederland van het Instituut voor Zuid-Nederlandse Studies van de Universiteit van Amsterdam.

Volgens de onderzoekers is het Alafisme voor een belangrijk deel "een ‘gewone’ hedonistische beweging op katholieke grondslag". De aanhangers hebben "een stupide en eenzijdig’" wereldbeeld. "Gelovigen bestrijden de Nederlandse samenleving echter niet actief, maar zijn eerder op zoek naar een plaats binnen de samenleving waarin zij volgens de Alafistische leer kunnen slempen en hossen."

Belangrijke centra van het Alafisme in Nederland zijn onder meer de bisdommen Brabant en Limburg. De bestuurders van Alafistische organisaties hebben weinig contact met andere bisdommen. Alafisme is een zeer hedonistische stroming binnen de RK-kerk. De aanhangers ervan proberen zoveel mogelijk op hun eigen wijze van het leven te genieten. Ter bestrijding van de onvermijdelijke katers geloven zij heilig in de kracht van de biecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten