dinsdag 13 april 2010

Alsnog 25 bomen uit geliefd oerduinbos in Den Haag

Dit stukje stond gisteren in het AD/HC naar aanleiding van het antwoord op mijn schriftelijke vragen.

DEN HAAG - De kettingzaag dreigt toch langer te gaan ronken in het Haagse Wijndaelerplantsoen, een plek waar veel om te doen is geweest.
Alsnog 25 bomen uit geliefd oerduinbos in Den Haag


Vervoersmaatschappij HTM wil aan de rand van dit oude oerduinbos bij Meer en Bos een trafohuisje neerzetten. Daarvoor moeten vijfentwintig bomen worden gekapt. Dat antwoordt het Haags college op schriftelijke vragen die het voormalige PvdA-raadslid Willem Minderhout had gesteld. Het transformatieonderstation is nodig om de sneltrams van Randstadrail te laten rijden. De HTM heeft in 2006 al onderzocht wat de beste plek is voor zo'n station. Het Wijndaelerplantsoen kwam er toen uit als minst ingrijpende variant voor de openbare ruimte. De bouwvergunning werd al in 2007 verleend. De kapvergunning moet nog worden aangevraagd. De mogelijke kap is opmerkelijk. De bewoners, politiek en Woonzorg Nederland hebben de afgelopen twee jaar een harde strijd gevoerd rond het Wijndaelerplantsoen. Woonzorg Nederland wilde honderden bomen kappen voor de bouw van 198 appartementen.
Onder aanvoering van tv-persoonlijkheid Wim de Bie kwamen de bewoners in het geweer tegen dit voornemen. Wethouder Norder (PvdA, bouwen en wonen) bleek gevoelig voor het protest en besloot het bouwplan te verkleinen. Iedereen was blij, want nu hoefden er maar een kleine 130 bomen om. Naar nu blijkt kunnen daar toch nog eens vijfentwintig bomen bij opgeteld worden. Minderhout vindt het vreemd dat het college zo weinig ruchtbaarheid heeft gegeven aan de bouw in een groenstrook die zo in de belangstelling staat.
Het stadsbestuur antwoordt dat de procedures voor het station al klaar waren, voordat de commotie over de nieuwbouw losbarstte.
De wethouder gaat met HTM overleggen of het station misschien toch op een andere plek gebouwd kan worden.

AD/HC 12 april 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten